After effects animationer – steg för steg guide till animering med After effects

När man arbetar med After Effects är det viktigt att ha koll på olika typer av animationer som man kan skapa. Denna steg-för-steg guide kommer gå igenom hur du animerar objekt i After Effects, och ger tips på olika saker som du bör tänka på för att skapa en snygg animation.

Först och främst, när du laddar ner After Effects så finns det ett antal standardeffekter som finns tillgängliga. Du hittar dessa effekter under menyn ”Effekter” i programmet. Några av dessa effekter är: rörelseblur, textremsor och displace. För att använda en av dessa effekter, drag bara den till vald layer i din timeline.

Det finns två olika typer av animationer – keyframeanimationer och tweening. Keyframeanimation innebär att du själv anger nyckelpunkterna för hur objektet ska röra sig, medan tweening automatiskt interpolera mellanramarna baserat på de nyckelpunkter du har angivit. Tweening är mycket användbart när man vill göra mer abstrakta eller flytande rörelser, medan keyframes passar bättre för mer exakta och precisa rörelser (till exempel om du vill att ett objekt ska sluta exakt i mitten av skjermen).

Nyckelpunkterna består av två delar – en tidpunktsmarkering och egenskapsmarkeringen. Tidpunktsmarkeringen anger när i filmen/animationen rörelsen startar och stoppas, medan egenskapsmarkeringen anger vad det är för egenskap (höjd, bredd etc) som ändras under tiden mellan de två tidpunkterna. För att lägga till en nyckelpunkt högerklickar man bara på layer’n/objketet i sin timeline och väljer ”LÄGG TILL NYCKELFRAME”. Man kan sedan ange vilken egenskap man vill animera via dropdown-menyn bredvid knappen ”NYCKELFRAME”.

En bra regel att titta på nyckelramarna är Ease In & Ease Out – detta innebärar hel simply put that the first and last few frames of your movement should be slow (easing in and out of the movement), while the middle part should be faster to create a more natural lookin movement

Lär dig grunderna i After Effects-animering

After Effects-animationer är ett av de mest använda verktygen inom filmindustrin för att skapa grafiska effekter och animationer. De flesta professionella animatörer börjar med att lära sig grunderna i After Effects, och det finns många olika sätt att göra det på. En av de enklaste metoderna är att följa steg-för-steg-tutorials som finns tillgängliga online eller i bokform. Det tar dock tid och tålamod att lära sig alla de olika verktygen och teknikerna som krävs för att skapa bra After Effects-animationer.

Animera en logotyp eller text med After Effects

Det finns många olika sätt att animera en logotyp eller text med After Effects. Man kan till exempel använda sig av förinställda effekter, lagerstilar eller animationer. Förinställda effekter är färdiga animationer som man kan applicera på sina lager med ett enda klick. Lagerstilar är fördefinierade effekter som man kan applicera på sina lager och sedan justera egenskaperna för dessa. Animationer är de grundläggande verktygen för att animera objekt i After Effects och det går bland annat att använda sig av nyckelramar, tweening och expressions.

Så här gör du en animerad video med After Effects

Du behöver After Effects för att skapa en animerad video. Det finns olika sätt att göra det och det beror på hur avancerat du vill göra din video. Enklare alternativ innebär oftast bara att lägga till text eller bilder och sedan använda några av de grundläggande animationsteknikerna som t ex ”fade” eller ”wipe”. Mer avancerade användare kan göra mycket mer komplexa saker med After Effects, till exempel 3D-animationer och specialeffekter.

Gör din egna stop motion-film med After Effects

Stop motion-filmer är en gammal och klassisk filmgenre som har varit populär sedan långt innan digital teknik fanns. Med stop motion kan man göra precis vad som helst, från det enklaste till det mest avancerade – allt beror på din egen fantasi och skaparglöd. Stop motion-filmer är ofta mycket humoristiska och charmiga, och ibland kan de till och med vara lite gruva. Oavsett vilken typ av stop motion-film du vill göra, finns det några saker du behöver tänka på innan du börjar:

Först och främst behöver du bestämma dig för vad din film handlar om. Detta innebär att skapa ett manus eller storyboard för din film, så att du vet exakt vilka scener som ska ingå i den samt hur de ska se ut. Du behöver även ta hänsyn till musiken i din film – den riktiga charmen i stop motion-filmer ligger oftast i deras unika soundtracks. När du har planerat allting utifrån dessa två aspekter (handling/musik), är det dags att börja arbeta med själva animationen.

Det finns olika programvara som man kan använda sig av för att animera sina filmer, men After Effects är absolut den mest populära bland stopmotion-entusiaster (och professionella). After Effects ger dig verktygen för att skapa precis de effekter och animationer som du vill ha i din film – alltifrån simplex textanimationer till mer avancerade 3D-renderingar. Det tar dock lite tid att lära sig programmet ordentligt, så om du inte känner dig helt bekväm med det redan från början rekommenderar vi starkt att du provar något annat program (som exempelvis Premiere Pro) innan du springer på After Effects fullhjuling!

Tips och trix för bättre animationer med After Effects

After Effects är ett kraftfullt verktyg för att skapa animationer. Här är några tips och trix som du kan använda för att göra dina animationer bättre:

1. Fokusera på en enda idé eller historia. Försök inte att animera för mycket på en gång, det blir bara rörigt och svårt att följa med. istället, fokusera på en idé eller historia och bygg upp din animation runt den.

2. Gör dina figurer och objekt tydliga och unika. Det är viktigt att se skillnaden mellan olika figurer och objekt i din animation, så var noggrann med designen av dem. Använd olika storlekar, former och färger så de syns tydligare mot varandra.

3. Se till att rörelserna är smidiga och naturliga. Om du vill ha en realistic look på din animation, se till att rörelserna är smidiga istället för hackiga eller onaturliga-looking . En bra trick är att ladda ner några referenserbilder av det du vill animera (exempelvis om du vill animera människor, hitta bilder av personer som poserar) så kan du använda dem som referenser under processen