Bildbearbetning – grunderna i Photoshop för bildbehandling

Bildbearbetning innebär att förstora, förminska, flytta och rotera bilder. Photoshop används ofta för bildbehandling eftersom det är ett mycket kraftfullt program. Förstoringsglaset i Photoshop gör det möjligt att se en bild i stort format. Detta är användbart när man ska bearbeta en bild på en mindre skala. Det finns också verktyg för att rotera och flytta objekt i en bild.

Att öppna och spara bilder i Photoshop

Det finns två huvudsakliga sätt att spara bilder i Photoshop – som ett PSD-fil (Photoshop Document) eller i ett annat imageformat. Om du vill spara en bild för redigering senare, rekommenderas det starkt att du sparar den som ett PSD-fil. Detta gör det möjligt för dig att återställa alla de olika lager och effekter som du har applicerat på bilden. Nackdelen med PSD-filer är dock att de tar upp mycket mer diskutrymme än andra imageformats. När man väljer format för en exported bild gäller det att hitta balansen mellan kvalitet och filstorlek – JPEG är oftast ett bra val för digitala bilder medan PNG passar bra för trycksaker och TIFF fungerar bra när det gäller arbetsflöden där flera personer ska ha tillgång till och redigera samma originalbild.

Lager och deras olika funktioner

Lager är en anordning som används för att stödja och hålla igång mekaniska strukturer. Lager har olika former och dimensioner beroende på vad de ska användas till. Det finns flera typer av lager, var och en med sin egen unika funktion. De vanligaste typerna av lager är kullager, rullager och glidlager. Kullagerna består av två halvkulor som passar ihop perfekt. Rullagerna består av smala rullar som snurrar runt en axel. Glidlageren fungerar genom att ha ytor som glider mot varandra istället för att snurra runt en axel.

Så här fungerar verktygen i Photoshop

Det finns olika verktyg i Photoshop som man kan använda för att manipulera bilder. Med hjälp av penselverktyget kan man måla på bilden eller ändra storleken på det markerade området. Om du vill göra en bild mindre eller större kan du använda skalverktyget. Det finns också ett rotationsverktyg som du kan använda för att rotera en bild eller ett objekt. För att flytta runt objekten i din bild kan du använda flyttverktyget.

Filtrerar och effekter för att förbättra dina bilder

Det finns flera sätt att förbättra dina digitala bilder med hjälp av olika filtreringar och effekter. Att använda rätt verktyg kan göra stor skillnad i hur bra dina bilder ser ut.

En av de enklaste och mest effektiva metoderna är att använda en skarphetsfilter. Detta kommer att göra detaljer mer synliga och ge bilden en skarpare kant. Det finns olika typer av skarphetsfiltreringar, så se till att välja rätt filter för just din bild.

Effektfiltreringar är också ett bra alternativ för att förbättra dina digitala bilder. De kan lägga till extra djup eller textur till en scen som annars verkar platt eller trist. Effektfiltreringar fungerar ofta bäst när de används på redan starka motiv, så titta igenom ditt arkiv för de allra bästa kandidaterna.

Tips på hur du kan använda Photoshop till olika saker

Photoshop är ett av de mest användbara programmen när det kommer till bildredigering och det finns massor av olika saker man kan göra med det. Här är några tips på hur du kan använda Photoshop:

-För att förbättra eller ändra en bilds färg, ljusstyrka och kontrast, använder du verktygen för just detta under fliken ”Bild” i menyn.

-Om du vill göra en bild roligare och mer intressant, prova att lägga till text eller andra grafiska element. Det finns verktyg för detta under fliken ”Lager” i menyn.

-Experimentera med olika filter och effekter som finns under fliken ”Filter” i menyn. Detta kan ge din bild helt nytt utseende.