Historiska platser i Gamla stan – från Storkyrkan till Riddarhustorget

Gamla stan ligger mitt i Stockholm och är en av de mest besökta turistattraktionerna. Här finns några av Stockholms mest kända sevärdheter, som Storkyrkan och Riddarhustorget. Gamla stan är mycket gammal, det första namnet på staden var ”Astan” som betyder ”den höga platsen”. På 1200-talet byggdes den första stenbro över Norrström och då blev staden känd som ”Stokker Bridge”. Gamla stan har alltid varit ett mycket levande område med många butiker, restauranger och pubar. I dag är det ett populärt shoppingområde med smala gränder och mysiga torg.

Storkyrkan – kärnan i Gamla stan

Storkyrkan är en av Stockholms mest kända landmärken. Beläget i Gamla stan, på Stora Nygatan, är den officiella kyrkan för Svenska kyrkan och dess biskop. Kyrkan har rötter som sträcker sig tillbaka till medeltiden då den byggdes för att vara Sveriges huvudkyrka. I dag är det fortfarande en viktig plats för svenskar och besökare från hela världen. Inuti kyrkan finns ett magnifikt alter, en unik orgel och ett antal gravstenar som minnesplatser för olika svenska monarker och andra historiska personligheter.

Riddarhustorget – platsen för riddarna

Riddarhustorget är en mycket speciell plats i Stockholm, eftersom det är här som riddarna av den svenska adeln har sin boning. Riddarhuset är byggnaden där adelsmännen samlas och där deras stora sal finns. Denna sal används för olika tillställningar, exempelvis baler och banketter. På Riddarhustorget finns även en staty av Karl XII, som var en mycket kontroversiell kung under 1600-talet.

Mynttorget – handeln i Gamla stan

Mynttorget är en av de mest kända platserna i Gamla stan. Det är inte bara en historisk plats utan också en livlig handelsplats. Här hittar man allt från grönsaker och frukt till blommor och kläder. Mynttorget är mycket populärt bland turister men det är också ett bra ställe att handla för lokalbefolkningen. Priserna är ofta bättre här än på andra marknader i Stockholm.

Mårten trotzigs gränd – den smalaste gränden i Gamla stan

Mårten trotzigs gränd är en av de smalaste gränderna i Gamla stan. Den är bara några meter bred och har inte ens plats för ett gatumarknadsstånd. Trots sin ringa storlek är detta en av de mest besökta platserna i Stockholm, och turisterna flockas ofta här för att ta bilder av den trånga passagen.

Köpmantorget och Salviigränden – handel och bostäder

Köpmantorget och Salviigränden är två av de mest kända handels- och bostadsområdena i centrala Stockholm. Köpmantorget har funnits sedan 1200-talet och är beläget mellan Storkyrkan och Mynttorget. Salviigränden ligger intill Köpmantorget och är en gata med mycket historia. Båda områdena präglas av smala, charmiga gator med mycket att se och göra för besökare. På Köpmantorget finns ett flertal butiker, restauranger, caféer och gallerier. I Salviigränden finns bland annat en antikvitetshandel, vintagebutiker, designbutiker och en liten park. Bostadspriserna i båda områdena är höga jämfört med resten av Stockholm, men det finns fortfarande möjlighet att hitta hyreslägenheter till rimliga priser.