Illustrator – tips och trix för bättre vectorgrafik

Expertveckan pågår och det är dags för en ny expert att ta plats i soffan. Idag tänkte vi bjuda in någon som verkligen kan sin sak när det gäller vectorgrafik. Det är ingen mindre än Mikael Bergkvist, illustratör och föreläsare med många års erfarenhet av Adobe Illustrator.

Mikael började sin karriär på ett reklambyrå innan han startade eget 1999. Han har sedan dess jobbat med allt från illustrationer till logotyper, affischer, bildspel och interaktiva produkter. Mikael har gett ut två böcker om Adobe Illustrator, den senaste ”Adobe Illustrator CC – Grundläggande guide” (Förlaget Bokförlaget Triona) släpptes i april 2015.

I programmet idag pratar Mikael om tips och trix för hur man skapar bra vectorgrafik i Adobe Illustrator. Hur du använder verktygen på rätt sätt, olika tekniker och effekter som du kan använda dig av samt mycket mer!

Vectorisera bilder – en snabb guide

Vectorisera bilder – en snabb guide.

Bildvektorisering är ett bra sätt att göra små eller detaljerade bilder större utan att förlora kvaliteten. Detta kan vara användbart om du vill skriva ut en bild på större format, använda den i digital grafik eller bara förstora den på datorn. Vectoriseringsprocessen tar vanligtvis en rasterbild (bitmap) och omvandlar den till en vektorbaserad bild (objektbas). Här är några tips för att vectorisera din favoritbild!

Få bättre kvalitet på vectorgrafiken – 4 tips

Du kan använda vektorgrafik för att skapa alla typer av innehåll, från illustrationer och logotyper till diagram och interaktiva element. Vektorgrafik är ett flexibelt format som gör det möjligt att enkelt ändra storlek och form på dina bilder utan att förlora kvaliteten. Här är några tips om hur du kan skapa högkvalitativ vektorgrafik:

1. Börja med bra grundläggande verktyg
Det finns olika programvaror som du kan använda för att skapa vektorgrafik, men det viktigaste är att ha bra grundläggande verktyg. Du behöver ett program som har en robust pensel- och linjetillhandahållning, samt andra verktyg för former, text och effekter. Att ha ett gott urval av verktyg gör det enklare att experimentera och hitta den perfekta lösningen för just ditt projekt.

2. Ta dig tid att lära känna ditt programvarupaket
Innan du börjar arbeta med din vektorgrafik är det viktigt att ta sig tid att lära känna de olika funktionerna i programvaran du använder. Ladda ner tutorialfilmer eller provversioner av programmen så du kan testa dem innan du köper dem. På så vis ser du till att investerar i rätt typ av programvara för just dina behov – det sparar både tid och pengar i l long run!

3. Fokusera på grundformerna
Nackdelen med digital grafik jämfört med traditionell handmattad grafik är ofta den sterilare looken som resultatet ofta har. Ett tips för hur man undviker detta är genom att vara bevidst om de grundläggande formerna – cirkel, rektangel, triangel etceteras – nyanserna av varje form också spelar roll! Ju fler former och nyanser du har tillhands desto mer levande blir oftast ditt slutresultat!

4. Spela med effekter
Effekter ger liv till vectorgrafiken genom texturer, transparenthet eller drop shadows (skuggeffekter). Prova dig fram tillsammans med de olika instruktionerna i ditt programpaket tills effekten blir precis som du vill ha den!

Gör egna cliparts i Illustrator – steg för steg

Det är enkelt att göra egna cliparts i Adobe Illustrator. Först skapar du ett nytt dokument och väljer storleken på din clipart. Sedan använder du verktygen för att rita och skapa former. När du har skapat dina former, kan du använda de olika verktygen för att modifiera dem. Du kan till exempel ändra storleken, flytta dem runt eller rotera dem. När du är klar med din clipart, kan du exportera den som en PNG-fil så att den går att använda i andra program eller på webben.

Lär dig grunderna i Illustrator – en introduktion

I den här introduktionen till Illustrator lär du dig grunderna i programmet. Du kommer att lära dig hur man skapar nya dokument, använder verktygen och paletterna, samt olika sätt att formge dina illustrationer. Dessutom går vi igenom de olika exportalternativen för att spara din illustration som en bildfil eller för webbpublisering.

Tips och trix för avancerade användare av Illustrator

Illustrator är ett komplett verktyg för vector illustration och design. Med sina många verktyg, filter och effekter kan du skapa allt från simplex illustrations till avancerade 3D-modeller. I denna artikel delar vi med oss av tips och trix för avancerade användare av Illustrator.

Först och främst, lär dig att använda penselverktyget på rätt sätt. Penseln är ett mycket kraftfullt verktyg i Illustrator som kan formas på olika sätt för att skapa unika effekter. Lär dig att experimentera med olika storlekar, former och egenskaper för att hitta den perfekta penseln för ditt projekt.

Nybörjare tenderar ofta att göra illustrationer som ser ”platta” ut – det vill säga de har inte mycket djup eller dimension. För att ge dina illustrationer mer liv borde du lägga till flera lager i dem. Använd olika tekniker som belysningsfilter, texturer och transparenseffekter för att ge varje objekt i din illustration en unik look.

En annan bra idé är att använda Symbolspaletten något mer aktivt. Symboler är små objekt (oftast vektorgrafik) som du kan infoga i andra dokument för snabbare arbeteflow eller blandning/matchning av element i andra projekt . Funktionen ”Blanda symboler” under menyn ”Symbol” ger dig möjlighet att automatiskt blanda samman två eller flera symboler till en ny variation – perfekt när man behöver lite extra variation i sin design!