Twitter – en guide för början

Twitter är en socialt nätverkande webbplats. Användare på Twitter kan skapa och dela korta uppdateringar som kallas ”tweets”. De flesta tweets är offentliga, men användare kan också göra privata tweets. Privata tweets går bara till de människor som följer dig.

För att börja använda Twitter, behöver du registrera dig för ett konto på twitter.com. När du har registrerat ett konto, kan du logga in på Twitter-hemsidan och börja lägga till andra användare som vänner (”följ”) och lese deras tweets i din feed (”hem”). Du kan också tweet själv från din feed-sida genom att skriva i textfönstret ”Komponera ny tweet” och sedan trycka på knappen ”Tweet”.

Användarens profilsida innehåller vanligtvis information om personen, inklusive en profilbild (som ofta är en avatar), en bannerbild (som ofta byts ut regelbundet) och information om hur många personer den här personen följer samt antalet personer som följer den här personen. I det högra hörnet av profilsidan finns det tre ikoner: En rutan med två pilarna inuti representerar direktmeddelande; en stjärnsymbol visas bredvid knappen ”Följ” om du redan följer denna anvÄNDARE; OCH slutligen visas ett plustecken bredvid knappen ”FÖLJ” om denna anvÄNDARE inte redan finns bland dina vÄnner.”

Twitter – ett kort introduktion

Twitter är en social media-tjänst som lanserades 2006. Tjänsten går ut på att användare skapar korta meddelanden, så kallade ”tweets”, som kan innehålla text, bilder eller länkar till andra webbsidor. Tweets publiceras på användarens profilsida och kan också delas med andra användare, vilket gör det möjligt för dem att följa varandra. Twitter har idag cirka 330 miljoner aktiva användare världen över.

Att skapa ett konto på Twitter

För att skapa ett konto på Twitter behöver du bara gå till Twitter.com och fylla i dina personuppgifter. Ditt användarnamn är det som andra kommer se när de besöker din profil, så välj något som representerar dig eller ditt varumärke på bästa sätt. När du har valt ett användarnamn kan du börja fylla i övriga fält med din information, inklusive din e-postadress och lösenord. Sedan måste du bekräfta att du inte är en robot genom att klicka på den här knappen: ”Bekräfta att jag inte är en robot”.

Nu kommer du till en sida där det står ”Vad vill du tweeta om?” Härunder finns tre olika alternativ: ”Hitta vänner”, ”Intressen” och ”#hashtags”. Med ”Hitta vänner” kan du söka efter andra Twitter-användare som befinner sig i din nya sociala cirkel, medan ”Intressen” gör det möjligt för dig att följa olika teman och ämnen (och sedan twittera om dem). Du kan också leta reda på olika trending #hashtags (ett ord eller en fras med en hashtag framför) och sedan tweeta om dem – detta gör det möjligt för fler m

Att använda Twitter – olika funktioner och tips

Twitter är en social medietjänst som låter användare skicka korta meddelanden, kallade tweets. Tweets kan innehålla bilder, videor och länkar. De flesta tweets är offentliga och kan ses av vem som helst, men det går också att skicka privata meddelanden. Twitter finns tillgängligt på olika språk och har användare från hela världen.

För att använda Twitter behöver man först registrera sig på deras hemsida. När man har gjort det fyller man i lite grundläggande information om sig själv, som namn och e-postadress. Detta är inte obligatoriskt men rekommenderas för att andra ska kunna hitta dig på Twitter. Man väljer sedan ett användarnamn (som andra kommer se när du tweetar) samt ett lösenord. Ditt användarnamn måste vara unikt och kan bestå av bokstäver, siffror och/eller bindestreck (-). Sedan är det bara att logga in med ditt nya användarnamn och lösenord!

Nu är du redo att tweeta! Skriv ditt meddelande i textfönstret (som rymmer upp till 280 tecken) och tryck p enter-knappen för att posta det p din tidslinje. Alla dina followers (de personer som followar dig) kommer nu se ditt meddelande i sin timeline (den listning av allas tweets som visas nedanför den egna tidslinjen). Funderar du verkligen p om du vill tweeta ngot? Du kan alltid ta bort det igen genom trycka p Delete-knappen innan du postar det helt enkelt! Oftast visas de senaste tweets först i timelines – men via instllningarna under More>Settings… > Timeline personalization > Show the best Tweets first” kan man stlla in sin twitterklient s att de visar de ”bsta” (dvs mest retweetade/likade/replikerade) istllet – vilket ibland r bra fr inspiration.;-)

Hur man kan följa andra personer och organisationer på Twitter

Twitter är ett socialt nätverk som gör det möjligt för användare att kommunicera med varandra genom korta meddelanden som kallas tweets. En av de främsta anledningarna till att folk använder Twitter är för att hålla sig uppdaterade med vad andra personer och organisationer i deras nätverk har för åsikter och aktiviteter. Det finns flera olika sätt att följa andra på Twitter.

En av de enklaste metoderna är att gå in på den person eller organisations profilsida och trycka på ”Follow” (Följ). Detta gör det möjligt för dig att se alla deras tweets i ditt feed (flöde). En annan metod är via hashtags (#). Hashtags fungerar som etiketter som grupperar samman relaterade tweets. Om du letar efter tweets om ett specifikt ämne kan du söka efter en relevant hashtag och Twitter kommer då visas alla tweets som inkluderar den taggen.

En tredje metod, som fungerar bäst om du vill hitta nya intressanta personer och organisationer att följa, är via rekommendationer (”Suggestions”). Du hittar dessa under fliken ”Who to follow” (”Vem ska jag följa”) på din profilsida. Här visas personer och organisationer baserat på vem du redan följer, vilka hashtags du ofta använder samt andra algoritmer. Fyra slag av rekommendationer visas: ”People you may know” (”Personer du kanske känner”), ”Interests” (”Intressen”), ”Photos and videos” (”Bilder & videor”) samt ”More”.

Relevanta hashtags att följa på Twitter

Det finns många olika hashtags som man kan följa på Twitter. De flesta av dessa är antingen relevanta för vad man är intresserad av eller så har de en generell nyhetsfokus. Här är några exempel på relevanta hashtags att följa:

#nyheter – Detta är en mycket allmän hashtag som täcker in det mesta av det senaste som hänt i världen.
#sverige – En hashtag specifikt för Sverige och allt som händer i landet.
#stockholm – En hashtag specifikt för Stockholm och allt som händer i staden.
#politik – Detta är en bra hashtag om man vill hålla sig uppdaterad med det senaste inom politiken, både nationellt och internationellt.
#klimat – Om du vill ha koll på det senaste inom klimatfrågor rekommenderar vi att du följer den här hashtagen.